Sve na vreme do jeftinijeg goriva?

Bez autora
Dec 20 2010

Iako je do liberalizacije tržišta naftnih derivata u Srbiji planirane za 1.januar 2011. godine ostalo svega desetak dana još uvek nije poznato kako će taj proces da se odvija u praksi. Naime, država još nije usvojila set propisa koji bi trebalo da omoguće liberalizaciju tržišta i nesmetan rad trgovaca naftnim derivatima. Taj podatak izaziva zebnju u redovima trgovaca da li će imati dovoljno vremena da se pripreme za liberalizaciju, odnosno ispune sve tehničke uslove, koje može da propiše država. Ono što je sasvim izvesno je to da će država i dalje propisivati najviše cene naftnih derivata što u stručnoj javnosti izaziva dileme da li je to zaista u duhu slobodnog tržišta ili ne. Svi propisi koji će regulisati otvaranje tržišta naftnih derivata biće doneti do kraja sedmice, tvrdi za Danas Milan Budimir, portparol Ministarstva rudarstva i energetike Srbije. U Ministarstvu rudarstva i energetike doneli su dva pravilnika vezano za tu tematiku. Potrebno je još i da Vlada Srbije usvoji uredbu koja će regulisati liberalizaciju tržišta. U ovom trenutku ne može se govoriti o konkretnim odredbama koje ona sadržati dok se svi predviđeni propisi ne usaglase sa drugim nadležnim ministarstvima.

Sve na vreme do jeftinijeg goriva?Iako je do liberalizacije tržišta naftnih derivata u Srbiji planirane za 1.januar 2011. godine ostalo svega desetak dana još uvek nije poznato kako će taj proces da se odvija u praksi.

Naime, država još nije usvojila set propisa koji bi trebalo da omoguće liberalizaciju tržišta i nesmetan rad trgovaca naftnim derivatima. Taj podatak izaziva zebnju u redovima trgovaca da li će imati dovoljno vremena da se pripreme za liberalizaciju, odnosno ispune sve tehničke uslove, koje može da propiše država. Ono što je sasvim izvesno je to da će država i dalje propisivati najviše cene naftnih derivata što u stručnoj javnosti izaziva dileme da li je to zaista u duhu slobodnog tržišta ili ne.

Svi propisi koji će regulisati otvaranje tržišta naftnih derivata biće doneti do kraja sedmice, tvrdi za Danas Milan Budimir, portparol Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

- Mi u Ministarstvu rudarstva i energetike doneli smo dva pravilnika vezano za tu tematiku. Potrebno je još i da Vlada Srbije usvoji uredbu koja će regulisati liberalizaciju tržišta. U ovom trenutku ne možemo govoriti o konkretnim odredbama koje ona sadržati dok se svi predviđeni propisi ne usaglase sa drugim nadležnim ministarstvima. Dosad su u javnost plasirane neke spekulacije o tome kako će liberalizacija tržišta izgledati međutim to neće biti zvanično poznato sve dok Vlada ne da konačnu odluku - ističe Budimir.

On ističe da će svima koji se bave prometom naftnih derivata biti omogućeno da nastave sa radom, a ako budu doneti novi tehnički zahtevi obezbediće se prelazni period u kome će trgovci naftim derivatima moći da se usklade sa novim propisima.

Aleksandar Mileusnić, direktor Petrobart -AVIA podseća da je jednodušni zaključak nedavno održanog okruglog stola o liberalizaciji tržišta goriva u organizaciji Balkan magazina bio da se država neodgovorno ponela prema trgovcima naftnim derivatima jer još nije donela potrebne propise.

- Do 1. januara je ostalo još malo i zaista nije u redu da se o tako značajnoj temi odlučuje u decembru u minut do 12. U ovom trenutku ne znamo šta država planira da uradi. Najbolje bi bilo da se država ne meša u cenovnu politiku. Cena naftih derivata na pumpama bi trebalo isključivo da zavisi od cena sirove nafte na svetskom tržištu, realnih troškova trgovaca i troškova mehanizacije. Iskreno se nadamo da nadležni neće povući neke poteze koji bi onemogućili rad privatnih trgovaca. Poznato je da su već u ovom trenutku cene dizel goriva znatno niže od maksimalno dozvoljenih. To je apsolutno u interesu poljoprivrednika i ne bi bilo dobro ni za njih kao ni za nas da država propiše neke tehničke mere, odnosno strožija pravila kada je reč o skladišnim prostorima koje bi privatnim prometnicima onemogućili poslovanje - naglašava Mileusnić.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, slaže se sa Mileusnićem da država nije ostavila dovoljno vremena trgovcima da se pripreme za tržišnu utakmicu, ali istovremeno izražava i sumnju u spremnost vlasti da podrže liberalizaciju.

- O liberalizaciji tržišta naftih derivata u pravom smislu te reči ne možemo da govorimo ako je tačno da će država i dalje da određuje maksimalne maloprodajne cene goriva. Te cene treba da određuju naftne kompanije i trgovci na našem tržištu, a ne država. Formiranje cena bi bilo slobodno, a vozači bi sami birali na kojim pumpama će pazariti benzin. Ovako, toga neće biti jer će svi učesnici na tržištu biti prinuđeni da poštuju limite. Smatram da ne postoji volja nadležnih da se sprovede liberalizacija tržišta naftih derivata što u potpunosti odgovara ruskom vlasniku Naftne industrije Srbije - kaže Kovačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik